3 Aralık 2012 Pazartesi

 

                    AMASYA İLİ TANITIM GÖRSELLERİ


 
Amasya İli Coğrafi Konumu


Şehir Merkezi Yerleşimi



Kral Kaya Mezarları
Yeşilırmak Kenarında Tarihi Amasya Evleri
Amasya Kalesi
Tarih İçinde Dünyaya Yön Veren Kişilikler
Yeşilırmak, Tarihi Yapılar ve Su Değirmeni
Akşam Işıklandırmaları İle Amasya
Tarihte Akıl Hastalarının Su ve Musiki İle Tedavi Edildiği İmarhane

İmarhane Avlusu

Amasya'nın Meşhur Meyvesinin Heykeli

Ferhat Su Kanalı Bilgi Tabelası

Ferhat İle Şirin Efsanesine Göre Ferhat'ın Açtığı Su Yolu

Nehrin İki Yakasını Birleştiren Köprülerden Alçak Köprü



Ferhat İle Şirin Efsanesini Anlatan Heykeller

Amasya Saat Kulesi ve Şehir Meydanı

Amasya'nın etrafında kurulduğu Harşena Dağı

Amasya Tarihi Mahallelerinden

Tarihi Yıldırım Bayezid Kulliyesi
Yıldırım Bayezid Camii
Tarihi Rüstem Paşa Medresesi
AMASYA BELGESELİ
 
 
FERHAT İLE ŞİRİN BELGESELİ
 
 
 
 
Amasya Kısa Tanıtım Bilgileri:
 
  • Amasya, Türkiye Cumhuriyeti'nin Karadeniz Bölgesi'nde bulunan bir ildir. Merkezi Amasya'dır. 2010 TUIK verilerine göre merkez ilçe ile birlikte 7 ilçe, bunlara bağlı 20 belde ve 349 köyü vardır.
  • Amasya'nın bilinen ilk adı "Amaseia"'dır. Bu isim dünyanın ilk coğrafyacısı olarak bilenen Strabon tarafından verilmiştir. "Amaseia" amozonlardaki yaşayan halkın kraliçelerine verdikleri isimdir.
  • Yapılan arkeolojik araştırma ve bulgulara göre Amasya'da ilk yerleşme M.Ö. 5500 yıllarında başlayıp Hitit, Frig, Kimmer, İskit, Lidya, Pers, Hellen, Pontus, Roma, Bizans, Danişmend, Selçuklu, İlhanlı ve Osmanlı dönemlerinde de kesintisiz olarak devam etmiştir.
  • 700 yıl Bizans egemenliğinde kalan Amasya, Melik Ahmet Danişmend Gazi tarafından 1075 yılında fethedilerek bu kentte ilk Türk - İslam Egemenliği kurulmuştur.
  • Pontuslar (M.Ö.333 - M.Ö.26) tarafından yapılan Kral Kaya Mezarları, günümüze kadar ulaşarak kentin anıt eserleri arasına girmiştir.
  • Şehzade Yıldırım Bayezid, Çelebi Mehmet, Şehzade Murat (II), Şehzade Ahmet Çelebi, Şehzade Mehmet (II), Şehzade Alâeddin, Şehzade Bayezid (II)), Şehzade Ahmet, Şehzade Murat, Şehzade Mustafa, Şehzade Bayezid ve Şehzade Murad (III) çeşitli tarihlerde Amasya'da Valilik yapmışlardır.
  • Tarihin akışı içerisinde önemli roller üstlenen Amasya, Kurtuluş Savaşı sırasında yine ön plana çıkmış, Kurtuluş mücadelesinin planları bu kentte hazırlanmıştır.
  • Tarihi dönemlerde kentte birçok ilim admı yetişip saray, çeşme, medrese, cami, türbe v.b. kalıcı eserlerle, şehir bir kültür merkezi olarak tarihteki yerini almıştır.
NOT: Fotoğraflar wowturkey.com ve fotokritik.com sitelerinden alınmış olup ilgili fotoğrafların telif hakları bu sitelere aittir.
 
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder